Lijepo je spojiti ugodno s korisnim


Jedan predivan dan – izlet u Split

IMG_0456Prošloga petka, točnije 5. travnja, učenici naše škole bili su na izletu u Splitu. Iako je vremenska prognoza bila loša i najavljivala se kiša, to nije utjecalo na dobro raspoloženje. S polaskom se malo kasnilo jer uvijek ima onih koji nešto zaborave, ali kako je u pitanju naš prvašić iz I. c, nismo mu zamjerili.

Cijelim putem kiša nas pratila… ALI… U Splitu nas dočekalo SUNCE!!! Vozači su čak uspjeli naći i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika koji smo željeli posjetiti, a srdačna dobrodošlica muzejskog osoblja dodatno nam je uljepšala dan. 

Slijedio je obilazak muzeja uz stručno vodstvo dvaju vodiča. Zbilja su si dali truda da nam sve lijepo objasne. Vidjeli smo najstarije pronalaske materijalne i duhovne kulture Hrvata iz razdoblja od VII. do XV. stoljeća.IMG-20190408-WA0007

Bilo je tu predivnih primjeraka raznovrsnoga nakita (na kojem bi im, vjerujemo, pozavidjela većina današnjih modnih influencera), potom oružja i predmeta svakodnevne uporabe te velik broj kamenih spomenika koji su nekada bili dijelovi interijera starohrvatskih crkvica, primjerice pregradnih ploča na kojima su bila uklesana imena hrvatskih vladara, kao i razne vrste starohrvatskih pletera…

IMG-2174153fe52363bf3397ee8419e9a6da-V

Pogotovu je zanimljivo bilo vidjeti sarkofag hrvatske kraljice Jelene, u narodu nazvane Jelena Slavna, iz 976. godine te Višeslavovu krstionicu.

sPri izlasku nismo propustili priliku fotografirati se pored jedne od najpoznatijih skulptura hrvatskoga kipara Ivana Meštrovića Povijest Hrvata.

Zahvalivši našim vodičima uz obvezno grupno fotkanje pred muzejom, uputili smo se prema splitskoj rivi. Uslijedilo je čisto guštanje – kavica, sunce, more, galebovi… Nakon toga nastavili smo uživati obilazeći Dioklecijanovu palaču, Peristil, katedralu sv. Duje…  

Puni dojmova poslije 17. stoljeća stare povijesti, vratili smo se u sadašnjost i u nove modne trendove posjetivši splitski trgovački centar City Center one. S nešto „mršavijim“ novčanicima i vrećicama u rukama, s osmjesima od uha do uha, pozdravili smo se sa Splitom i krenuli put Mostara.

Takvi sretni mogli smo samo pjevati, i pjevali smo…

Ma neću da čujen ništa, ništa kontra Splita!!!

 

 

 

Share This:

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *