30 godina www-a


preuzmi

u znaku 30. godišnjice w.w.w.-a

 

 

Sir Tim Berners-Lee, izumitelj World Wide Weba obilježio 30-godišnjicu svog velikog postignuća

TBL_CERNGodine 1989. najveći svjetski laboratorij za fiziku, CERN, bio je košnica ideja i informacija pohranjenih na više kompatibilnih računala. Tim Berners-Lee zamislio je jedinstvenu strukturu za povezivanje informacija na različitim računalima, a u ožujku 1989. napisao je prijedlog pod nazivom “Upravljanje informacijama: prijedlog”. Do 1991. ova vizija univerzalne povezanosti postala je World Wide Web.

Web je uskoro unio revoluciju u život kakav ga poznajemo. Danas na Internetu ima gotovo 2 milijarde internetskih stranica. Bilo da ga koristite za e-poštu, domaću zadaću, igranje ili gledanje videa najrazličitije namjene, pokazuje da ne možete zamisliti život bez web-a.Na 30. rođendan World Wide Weba, osnivač i web izumitelj Sir Tim Berners-Lee razmišlja o tome kako je web promijenio naš svijet i što moramo učiniti da izgradimo bolji web koji služi cijelom čovječanstvu.

Tim-Berners-LeeIzmeđu ostalog istaknuo je: “Borba za web je jedan od najvažnijih uzroka našeg vremena. Danas je polovica svijeta online. Žurnije nego ikad prije je osigurati da druga polovica ne ostane izvan mreže, te da svatko pridonosi webu koji pokreće jednakost, prilike i kreativnost.

Ugovor za Web ne smije biti popis brzih popravaka, već proces koji signalizira pomak u razumijevanju našeg odnosa s našom mrežnom zajednicom. Ona mora biti dovoljno jasna da djeluje kao zvijezda vodilja za put naprijed, ali dovoljno fleksibilna da se prilagodi brzoj promjeni tehnologije. To je naš put od digitalne adolescencije do zrelije, odgovornije i inkluzivne budućnosti.

Mreža je za svakoga i kolektivno zadržavamo moć da je promijenimo. Neće biti lako. Ali ako malo sanjamo i puno radimo, možemo dobiti web koji želimo.

“Vrlo je malo inovacija koje su zaista promijenile sve”, rekao je Jeff Jaffe, izvršni direktor konzorcija World Wide Web. “Web je najutjecajnija inovacija našeg vremena.” (izvor: https://www.google.com/doodles/30th-anniversary-of-the-world-wide-web)

Sretna 30. godišnjica  World Wide Web-u!

 

 

Share This: