U susret najradosnijem blagdanu


Priča o Božiću

bozic_1_0.preview

Božić je mnogima najvažniji blagdan u cijeloj godini.
Povijest Božića kakav danas slavimo, odnosno onoga koji je poznat svima kršćanske vjeroispovijedi, počinje rođenjem Isusa Krista, događajem na kojemu se zapravo temelji cijeli Novi zavjet. Djevica Marija nosila je dijete, bezgrješnim začećem. Uz pomoć svojega supruga Josipa, pobjegla je iz grada Betlehema. No kako su krenuli na put, nisu imali previše izbora jer je Marija morala roditi. Našli su jednu štalu u kojoj je Marija rodila Isusa. Vijest se brzo širila, Anđeli su javljali pastirima gdje se Isus nalazi. U pohod Isusu hitaju i tri kralja. Njih je do Isusove štale vodila zvijezda repatica. Taj dan glasi kao novo rođenje, odnosno rođenje novoga kralja. Taj dan se smatra blagdanom koji je prilika za svakog čovjeka da doživi novo rođenje.

Nakon Uskrsa, to je najvažniji blagdan u cijeloj kršćanskoj vjeri. Božić je naime blagdan koji se slavi svakog 25. prosinca u godini. Zašto je Božić toliko važan i što je on zapravo? Božić kao blagdan ima vrlo jasnu i vrlo jaku pouku. Bitan je zbog svoje poruke koja je temelj vjere svakoga kršćana. To je naime datum kada se slavi novo rođenje. Kako svaki čovjek griješi, ili napravi nešto čime se ne ponosi i što bi rado izbrisao, Božić kao simbol novoga rođenja je odlična prilika da se to napravi. Kako se Isus rodio, tako se i mi možemo „ponovno roditi“, i postati bolji ljudi, donositi odluke koje će biti bolje i za nas i za sve oko nas. Također možemo ispovjediti svoje grijehe, i početi iznova kao novi i obnovljeni ljudi.

080529-tdy-gift-box-tz-2p.grid-6x2Božić je vrijeme darivanja, i vrijeme kada bi svi trebali biti sretni. No kao što i sami znate, nisu svi toliko sretni, i nekima je umjesto sretnih praznika, vrijeme Božića samo običan dan koji moraju prebroditi u svojoj teškoj svakodnevnici. Dobri kršćani trebali pomagati jedni drugima i učiniti blagdane što boljima i što ljepšima, da barem jednom godišnje netko potrebit zaboravi na svoju situaciju i uživa u Božiću.

ThinkstockPhotos-469831852Morate priznati da je prva stvar koja vam padne na pamet kada se sjetite Božića, i kada pomislite na isti, drvce koje vas čeka u vašemu domu. Čeka na to da ga okitite i da provedete vrijeme sa svojom obitelji radeći to. To drvce biti će okićeno sve do blagdana Sveta tri kralja, kada ćete ga pospremiti i čekati sljedeću godinu. Božićno drvce je već dugo vremena simbol Božića. To drvce najviše uveseljava sve ukućane posebice one najmlađe koji su sigurno i najsretniji time što će kititi bor. No pitanje koje se postavlja je kako je uopće došlo do toga da se za vrijeme Božića kiti bor?

Običaj se razvio  iz “rajskog drveta”, urešena na čast Adama i Eve koji su slavljeni 24. prosinca. Na drvo su se vješali simbolički plodovi. U 19. stoljeću uvedena je novost stavljanja betlehemske zvijezde na vrh bora i zamjenjivanja plodova svjetlećim predmetima, a ispod njega stavljale su se jaslice. Božićno drvo, bez obzira na tolike neprimjerene oblike njegova kićenja, ima svoje kršćansko značenje: priziva otajstvo Krista, drveta života i svjetla svijeta.(Pripremili članovi informatičke sekcije, izvori: http://www.frama-portal.com/2011/12/07/simbolika-okicenog-bora,  www.bazaclanaka.com/…/zasto-za-bozic-kitimo-bor)

 

 

Share This: