Ekonomska u posjetu Zagrebu i okolici


Od Interlibera, zagrebačke katedrale, baroknoga dvorca do samoborskih kremšnita i krapinskoga neandertalca

 

Priredio: Luka Stojkićviber image 4,1

 

Učenici drugih razreda Srednje ekonomske škole Joze Martinovića prošli su vikend, točnije od 10. do 12. studenoga 2017., proveli u Zagrebu i okolici na izletu edukativno-duhovnoga karaktera.

viber image 1Stigavši u Zagreb, prva je postaja bila Arena Centar gdje smo se malo okrijepili i obavili kratku kupovinu. Nakon toga smo se uputili na Zagrebački velesajam gdje se održavao 40. međunarodni sajam knjiga Interliber. Nestrpljivo smo ušli u paviljon 5 iznenađeni brojem posjetitelja koji nas je dočekao. No, nismo se dali smesti, milijuni raznovrsnih knjiga bili su pred nama. Osobito smo uživali u znanstvenofantastičnome žanru te neobičnim izdanjima stripova. Svatko je mogao naći nešto za sebe.

 

viber image 3Popodne istoga dana posjetili smo Samobor, gradić satak vremena udaljen od Zagreba, gdje smo uživali u prelijepoj staroj jezgri grada te slavnim samoborskim kremšnitama.

Nakon burnoga dana, već pomalo umorni, krenuli smo u malo mjesto gdje ćemo se smjestiti. Prilazeći Lužnici, ostali smo zatečeni, pred nama se ukazao pravi pravcati barokni dvorac iz 18. stoljeća. Nismo mogli vjerovali da ćemo tu boraviti. Dočekale su nas više nego ljubazne sestre milosrdnice, vlasnice dvorca koje ga nisu zadržale samo za sebe, nego su ga otvorile za javnost i pretvorile u duhovno-obrazovni centar Marijin dvor. Časne su sestre bile vrlo srdačne i susretljive, a njihova domaća kuhinja vrlo ukusna.

viber image 5Sutradan nakon doručka upoznali smo sestru Berislavu, našu vodičicu, inače Mostarku, koja nam je pokazala cijeli dvorac ispričavši nam mnoge zanimljive priče iz njegove povijesti. Potom je slijedio obilazak Zagreba. Prvo smo posjetili impresivnu zagrebačku katedralu u kojoj je smješten grob blaženoga Alojzija Stepinca.
Osjećali smo se takoviber image 8 malima pored nje. Sestra Berislava nam je rekla da je toranj mostarske franjevačke crkve niži samo jedan metar.  Potom smo prošetali do Trga svetoga Marka, Krvavoga mosta, Kamenitih vrata i Griča, staroga dijela grada Zagreba na obronku Medvednice iz kojeg je, zajedno s Kaptolom, nastao današnji Zagreb. Nakon što smo se uspinjačom spustili do Ilice, krenuli smo u istraživanje Donjega grada. Na Trgu bana Jelačića već su bile postavljenje adventske kućice i osjećao se božićni duh. Uživali smo, vrijeme je brzo prošlo, bilo nam je žao kada je došlo vrijeme za polazak.

Iduće smo jutro ustali rano, doručkovali te se potom oprostili od naših domaćina, sestara milosrdnica kojima zbilja zahvaljujemo na gostoprimstvu, tome posebnom spoju duhovnosti, ljubaznosti, izvrsne gastronomije i usluge s otvorenim srcem i obiljem Božjega blagoslova. Sve smo to osjetili u trodnevnome posjetu dvorcu Lužnica.

IMG-157bcadbc19343bdfc9ac9c00a738bc7-VBacivši posljednji pogled na dvorac i njegovu prelijepu okolicu, sjeli smo u autobus te krenuli put Krapine. Tamo smo posjetili Muzej krapinskih neandertalaca. Prije obilaska pogledali smo zanimljiv film o tome kako je živio krapinski čovjek prije 125 tisuća godina. Zbirka kostiju, koja sadrži gotovo 900 kostiju sedamdesetak pojedinaca, prikupljena je pri iskapanjima od 1899. do 1905. koja je vodio Dragutin Gorjanović-Kramberger. Posebno je dojmljivo bilo kako su do sitnih detalja predstavljeni običaji i život neandertalaca.

To je bila naša posljednja postaja na putovanju Hrvatskim zagorjem. Krenuli smo za Mostar u podnevnim satima prepuni dojmova. Sa sigurnošću možemo reći da je ovo bio izlet za pamćenje jer smo se lijepo družili, bolje upoznali, mnogo toga naučili, a na povratku kući dogovarali smo sljedeći zajednički izlet koji će, nadamo se, biti uskoro!

viber image 11

 

Galerija

 

Share This: